• +31657323775
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • OPEN 7 d/week

Posts van onze blog

Wat is een TLD?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een topleveldomein (TLD) is het laatste segment van de domeinnaam. Het TLD is de letter die onmiddellijk volgt op de laatste punt in een internetadres.

Een TLD identificeert iets over de bijbehorende website, zoals het doel, de organisatie die het bezit of het geografische gebied waar het vandaan komt. Elke TLD heeft een afzonderlijk register dat wordt beheerd door een aangewezen organisatie onder leiding van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

In ons internetadres, https://cdld.nl: .nl is de domeinnaam op het hoogste niveau; cdld.nl is de domeinnaam op het tweede niveau; en subdomein/cdld.nl is een subdomeinnaam. Alles bij elkaar vormen deze een volledig gekwalificeerde domeinnaam (FQDN); de toevoeging van HTTP: // maakt van een FQDN een volledige URL.

ICANN identificeert de volgende categorieën van TLD's:

Land-code top-level domeinen (ccTLD) - Elke ccTLD identificeert een bepaald land en is twee letters lang. De ccTLD voor de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, is .us
Infrastructuur top-level domein - Er is slechts één TLD in deze groep, ARPA (adres- en routeringsparametergebied). De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) beheert deze TLD voor de IETF.
Gesponsorde topleveldomeinen (sTLD): deze worden gecontroleerd door particuliere organisaties.
Generieke topleveldomeinen (gTLD): dit zijn de meest voorkomende en bekende TLD's. Voorbeelden zijn 'com' voor 'commercieel' en 'edu' voor 'educatief'. De meeste gTLD's staan ​​open voor registratie door iedereen, maar er is ook een subgroep die strenger wordt gecontroleerd.
In april 2009 heeft de ICANN een uitbreiding van het TLD-systeem voorgesteld om iedereen in staat te stellen om een ​​ongebruikte letterreeks als een TLD te registreren en te reserveren voor exclusief gebruik. Een bedrijf dat software verkocht, zou bijvoorbeeld .soft graag als een TLD willen gebruiken. Volgens ICANN-topman Paul Levins zou een dergelijke uitbreiding in de komende jaren kunnen leiden tot duizenden nieuwe TLD's. Als jij een TLD wilt kopen, dat kan in onze winkel! Check snel de prijzen en opties! 


logo creative dutch lion design nl websites webdesign webstore


Creative Dutch Lion Design wilt voor iedereen een betaalbare oplossing vinden om online bezoekbaar te zijn! Door onze ervaringen en dagelijkse designen zijn we experts in de wereld van design, beveiliging en IT. 

Posts van de Blog